zonder selfiestick he!

Week 1&2 Kuala Lumpur tot Phnom Penh

posted in Reis

Week 1&2 Kuala Lumpur tot Phnom Penh

Kuala Lumpur

Zo, de eerste weken zijn voorbij gevlogen!  Het voelt alsof we al een maand weg zijn. ‘T begon in het vliegtuig op 31 december, bij vertrek naar Kuala Lumpur (Maleisië) zagen we vanuit het vliegtuig het nieuwjaars- vuurwerk. Zag er erg leuk uit, als flitsers tijdens een concert in een stadion. Klokslag 00:00 Nederlandse tijd kregen we champagne geserveerd en klonk er Abba’s Happy New Year over de speakers. Verder verliep de vlucht gelukkig zoals normaal. Eenmaal aangekomen in Kuala Lumpur (KL) ging alles vrij makkelijk, goedkoop met de bus naar het centrum en een klein stukje gewandeld om vervolgens midden in het giga drukke centrum van chinatown ons hostel te vinden. Erg drukke wijk met heel veel straatwinkeltjes. Cultureshock nr. 1! Wel meteen op straat wat gegeten en dat beviel erg goed! Die avond besloten de volgende dag meteen naar het iets rustigere Malakka te vertrekken.

Blije Gup in Chinatown - Kuala Lumpur

Blije Gup in Chinatown – Kuala Lumpur

Malakka, Melaka, Malacca, Melacca?
Gezellig stadje waar je makkelijk en goedkoop kunt komen met de bus. Vroeger is het nog even in handen geweest van Holland waardoor er een Dutch Heritage route door de stad liep. Deze hebben we als echte cultuurbarbaren niet gedaan maar we hebben de belangrijkste dingen ervan op een afstandje kunnen bekijken, Vrij toeristisch. Wel zijn we bijna iedere dag op Jonker Street geweest (oude centrum van Melaka) om ons te verbazen over wat je er op de markt kan kopen en kunt eten. Gebakken ei poffertjes, deep fried ice cream (delicious!) en chocolade ijs dat er uit ziet als potplantje… inclusief rood bruin plantenpotje, alsof ze zand aan het eten zijn dus. We hebben drie keer geprobeerd om op een strand te komen maar daar zijn ze hier in Malakka toch niet zo van lijkt het. Alle stranden die wij konden vinden bestonden uit rotsblokken en waren bestrooid met afval. Wel echt heerlijk gegeten overal. Oh en ’s avonds vertoond de lokale bevolking hier hun middelmatige zangkunsten (karaoke) midden op een plein op een groot podium.

Karaoke deelnemer 1:

Karaoke deelnemer 2:

 

Nogmaals, wel echt lekker gegeten hier. Onze top spots waren:

  • Pak Putra Tandori & Naan Restaurant
  • The Baboon House
  • Limau Limau Café

 

wpid-20150102110231__mg_7893.jpg

Melaka – Jonker street food

Siem Reap
Na Melaka nog een nachtje in KL geweest om vervolgens het vliegtuig naar Siem Reap te pakken.
De dag na aankomst heel erg vroeg opgestaan en met de tuk tuk naar Angkor Wat gegaan. Geprobeerd bij zonsopkomst de tempel te fotograferen maar dat viel een beetje tegen qua weer. Plus! het was heel erg druk. Daarom meteen door gegaan naar de andere tempels om de drukte een beetje te vermijden. Oh zo imposant alle tempels! Eigenlijk teveel indrukken voor een dag, je hebt na een dagje echt wel tempel-overkill! Wel Ta Prohm kunnen zien (dé tempel gebruikt in Tomb Raider ), erg indrukwekkend om te zien hoe de natuur hier de tempels overgroeit.

Bij terugkomst nog besloten om naar het Cambodjaanse Circus genaamd Phare te gaan, wat zeker  een aanrader is. Je steunt hiermee het goede doel om Cambodjaanse staat jongeren een kunst opleiding te bieden (muziek/ dans/ schilderen). Was erg mooi, vooral ook om te zien hoe enthousiast de artiesten zelf waren. De show bestond uit muziek, theater en acrobatiek. Waarbij de geacteerde stukken tussendoor het verhaal vertelde. De mensen hebben hier echt een bepaald eigen karakter, wat we een beetje misten in KL door de mengelmoes van culturen… je ziet aan de persoon. Na de show nog wat gedronken in pub street, het voelt beetje Alanya achtig qua volk, muziek en aankleding… alsof je dus ineens aan de Turkse Riviera zit.
Dag erna de big tour gedaan van Angkor Wat en weer een hoop tempels gezien. Ongelofelijk gewoon. Zo groots en zo veel, we hadden er gerust nog een aantal dagen door kunnen brengen! lekker gegeten ook weer! Banteay Srei was wel erg mooi met alle details. Eindelijk ook Angkor Wat in gegaan,  was er heel erg druk maar de grootte van Angkor Wat was alsnog erg indrukwekkend om te ervaren. Wat wel erg lastig is zijn de bedelende kinderen, ze zijn zo zielig, maar door ze geld te geven moedig je ze alleen maar aan om meer te bedelen en niet naar school gaan. Daarnaast is het een corrupt land en weet je niet aan wie de kinderen hun geld af moeten geven. Helloo laadddy, Miester wanna baaay?? One dollar pleeeease??

 

Battambang
Met de boot vanuit Siem Reap naar Battambang. ’s ochtends vroeg werden we opgehaald door een busje… met een hoop creativiteit werd dit busje volgestouwd met mede bootgangers. Vervolgens werden we afgezet op de stoep bij een druk kruispunt waar we de volgende info kregen: “we change bus here”, en meer niet. Even later kwam dezelfde bus terug met nog meer mensen… en nog meer mensen. Daarna kwam dezelfde bus weer om een hoop mensen op te halen!? na drie kwartier zonder info met een groep verwarde toeristen op een stoeprandje te hebben gestaan kwam er dan toch een bus. Een oud vrouwtje verdeelde de plaatsen zodat er vijf personen per rij konden zitten, waarvan één op ’n voorheen verborgen klapstoeltje. We denken dat we met minimaal 35 in een busje voor 20 personen zaten. Memorabel moment en opgelucht toen we bij de boot het busje uit konden. Rond 8u mochten we op de boot. Deze deed er tussen de 6&7 uur over om in Battambang te komen. De motor maakte veel herrie en de kussentjes op de plastic stoeltjes waren dun…. Het kostte ons 24 dollar p.p.(bus kost 6,5$ per persoon en doet er 3 uur over.) Heftige boot trip dus! We zijn achteraf wel blij dat we het gedaan hebben. Drijvende dorpjes maakte veel indruk en alle kinderen bleven maar zwaaien wanneer er voorbij kwamen. Ergens schaamde we ons wel. Het was een vorm van aapjes kijken… alleen maar westerse toeristen op een te grote boot voor de rivier. Af en toe stopte de boot ergens om iets of iemand af te geven of op te pikken, mensen kwamen dan met hun eigen boot hun spulletjes ophalen. We hebben ook veel vissers met grote netten aan houten constructies gezien, alsof je terug in de tijd gaat. Aangekomen in battambang ingechecked en opgefrist om daarna een beetje de stad te verkennen. Gegeten bij Jaan Bai, superlekker!!! Het was een vrij hip europees restaurant met een Engelse eigenaar, die de lokale kinderen hielp met op leiden voor bediende en verder… erg goede bediening voor cambodja! Mekong Khmer Whiskey geprobeerd… smaakt en ruikt naar lijm. Daarna uitgeteld naar bed gegaan om 21:00.

 

Inwoners uit een van de drijvende dorpjes

Inwoners uit een van de drijvende dorpjes

een van de "floating villages"

een van de “floating villages”

 

Volgende dag een tuk tuk geregeld die ons rond reed naar de bamboo train en de Batcaves. wij wilden eigenlijk de bamboo train niet doen maar goed, was wel leuk. behalve dan de 30 bedelende kinderen op het tussen station, je kunt er helemaal niks mee. Als je iets koopt stimuleer je alleen maar het bedelen, en toch wil je wat doen… bij terugkomst was onze tuk tuk driver omgewisseld voor zn broer!! beetje vaag maar oké. Uiteindelijk wel beter, gezien hij een goede gids bleek te zijn! (al dan wel in gebroken engels).

WoopWoop

WoopWoop

Heul erg stoere kerel

Heul erg stoere kerel

Hij bracht ons naar de killing caves en vertelde over de geschiedenis, het huidige regime en over zijn ouders die de periode van de Khmer Rouge echt meegemaakt hebben. Bij de killing caves was een tempel op een berg (boat mountain) waar de khmer rouge rond 1975 mensen gevangen hield om te werken op rijstvelden. Ontsnappen van de berg was onmogelijk. De omgeving van lag in die tijd vol met landmijnen, en als je toch probeerde te ontsnappen werd je in je rug geschoten. Zieke, onschuldige of opstandige mensen (volgens de khmer rouge kon dat iedereen zijn. Zelfs zachte handen hebben was ook reden, ze verzonnen van alles) werden bovenaan de killing cave neergeknuppeld of neergeschoten waarna ze in de grot naar beneden vielen. Als de lijken begon te stinken werden ze met hout opgebrand. Erg bizar om op zo’n een plek te zijn.
Hierna vertrokken we met z’n drietjes (wij + Ya-Ya onze tuk tuk/ scooter driver) op een scooter terug naar beneden). Mariska vond t doodeng met z’n 3’en op n scooter berg op en af!

Monnik bij de tempel waar mensen gevangen gehouden werden tijdens het khmer rouge regime

Monnik bij de tempel waar mensen gevangen gehouden werden tijdens het khmer rouge regime

Gibbon bij de tempel

Gibbon bij de tempel

Rond 18:00 verzamelden een hoop mensen zich onderaan de berg waar we uitzicht hadden op een grot. Na enkele minuten wachten kwam er een slinger van 3 miljoen vleermuizen uit de grot gevlogen. Ook weer erg indrukwekkend!Het was mooi om te zien en te horen, hoe de stroom vleermuizen in een stroom over het land vloog op zoek naar eten.

OMG. Bats!

OMG. Bats!

Phnom Penh (a.k.a. het wilde westen van Cambodja)
Hier kan dus alles, chaos op straat, afval op straat, eten op straat, tuk tuks over op straat, parkeren midden op straat en jammer genoeg ook veel sex tourisme. Plus bijna altijd wel ergens happy hour!
Vervolgens een rustig ochtendje gehad, daarna een workshop coconut carving bij backstreet academy. Erg leuk, Wim kan toch beter figuurzagen dan we hadden verwacht! Opbrengsten hiervan gaan ook naar een goed doel.
Onderhandelen met tuk tuk drivers blijft lastig maar we worden er wel beter in. Nog even naar de Russian Market geweest, supergrote overdekte (zwarte) markt waar vroeger russen hun spullen kochten, vandaar de naam Russian Market. Ze hebben er van alles, t-shirts tot sieraden en motor-onderdelen. Wim ’n T-shirt en Mris een jurkje gekocht, voor ’n prikkie natuurlijk en voor de verandering ergens koffie gaan drinken. ‘S avonds naar de shuffleboard lounge gezocht voor een potje tabletop curling… maar helaas… het hotel waar in het zou zijn bestaat niet meer. Wat hadden wij graag een keer tabletop curling gedaan! Terug gewandeld langs the royal palace, maf om te zien hoe veel geld ze spenderen aan een paleis terwijl het land zo arm is.

Heftige dag, naar de killing fields gegaan. Massagraven waar je letterlijk over botresten en kledingstukken van slachtoffers van de Khmer Rouge loopt. Via een goede nederlandstalige audiotour hoorde we alles over de geschiedenis van het executie kamp. Daarna de school bezocht die tijdens die periode als martelgevangenis diende (genaamd S21). Door slecht onderhoud was het nogal vervallen en was er weinig informatie. Niets is helemaal af en goed gepresenteerd,er is weinig geld en ook de vervolging van de Khmer Rouge leiders is nogsteeds in volle gang. Een sombere plek waar je je ondanks de niets verhullende foto’s niks voor kunt stellen bij hoe die tijd geweest moet zijn. Ook door het tropisch klimaat is het moeilijk om je voor te stellen dat er hier een genocide heeft plaatsgevonden. In onze hoofden is dat toch iets grauws en zit het verder weg in de geschiedenis. Maar het is hier nog maar 40 jaar geleden gebeurd en daar wordt je veel aan herinnerd. Bijvoorbeeld door de miljoenen landmijnen die in het land zijn geplaatst waardoor je hier niet zomaar van de wegen af mag, de bedelaars die na de val van de Khmer Rouge alsnog ledematen kwijt zijn geraakt en mini tempels (vogel huisjes formaat) die bij vele huizen staan om de doden te herdenken.

Losse opmerkingen:
– Fruitsappen! super cheap, heel lekker en op iedere straathoek te vinden.
– Cambodjaans landschap is erg mooi, maar zo erg vervuild.
– Straat namen en nummers in Phnom Pen slaan echt nergens op! Wij zijn er nu nog steeds niet achter hoe deze precies werken… en de tuk tuk drivers overigens ook niet.
– Verkeersregels kennen ze hier niet… diegene die het hardst rijd heeft voorrang ongeacht aan welke kant van de straat hij rijd. Inhalen links, rechts of in de tegengestelde richting rijden het maakt echt niks uit.
– tot nu toe was alles wat we gegeten hebben nog lekker of gewoon prima. Behalve de broodjes op het vliegveld en in het vliegtuig… blegh.
– Mensen willen je hier zó graag ergens naartoe brengen… Je hoeft maar één stap buiten te zetten of je hoort vanuit alle windrichtingen “hello sir, hello lady need tuk tuk? where you wanna go?” en ze lachen je uit wanneer je gaat lopen
– Liquid café te Phnom Penh,  waarschuwing: ze draaien hier zomaar twee Nickelback cd’s back to back.
– vandaag was het fris… we denken dat het 25 graden was… toch blij dat we ieder een fleece vest bij hebben!
– de mode voor vrouwen hier; een bloemetjes pyjama (lange mouwen) broek en top van dezelfde stof